Jak mám věřit, že tentokrát to vyjde?

Jak mám věřit, že to tentokrát vyjde, když už jsem víckrát neuspěla?

Jak si poradit s „neúspěchem“?

Je to taková všeobecně lidská zkušenost, že někdy něco víckrát zkoušíme a nedaří se . Možná jsi to zažila v podnikání, při hledání  práce ( když to opakovaně nevychází) nebo i v partnerských vztazích.

Tento článek jsem připravila proto, abych ti pomohla se na to podívat jinak a povzbudit tě k nové perspektivě.

To, že jsi už třeba i opakovaně několikrát něco zkusila a neuspěla, pro tebe zatím dost možná znamená, že:

  • to prostě není nic pro tebe
  • je s tebou něco špatně
  • zkrátka a dobře nejsi dobrá
  • „Měla bys dělat něco normálního!“

Možná už jsi to slyšela i od svých blízkých, že bys toho měla nechat a dělat raději něco „normálního“ nebo něco „pořádného“. Tímto způsobem je nám implantováno do hlavy to, že jakmile něco neuděláme dobře napoprvé nebo napodruhé, že už to vlastně nikdy neuděláme dobře.

Tuto zkušenost můžeš mít i ze školy – napíšeš test poprvé špatně, podruhé špatně a hned se to bere tak, že jsi v tom prostě špatná. Je to v dnešní době úplně běžný způsob uvažování. Je ale také fajn se z něj vymanit.

Zkus se na to podívat z jiné perspektivy:

Představ si malé dítě. Neustále se něco učí. Jak se třeba naučí chodit? Nejdřív přece zkusí jeden krok, spadne, ale zkusí to zase znovu. Udělá další krok a pak další a další… A i když mezitím neustále padá, stále to zkouší znovu a znovu. A tyto pády a pokusy ho dokonce baví. Podobné je to třeba i se čtením nebo psaním.

Všichni jsme se chodit, číst i psát naučili a ani jsme k tomu nepotřebovali žádný speciální dar z nebes 😊 To všechno jsou procesy, které nějakou dobu trvaly, člověk to musel několikrát zkoušet, mnohokrát se to nepovedlo, ale nakonec se to přece jen naučil.

Stejně tak bych chtěla, aby ses podívala i na ty svoje „neúspěchy“. Zkus to vzít tak, že se to prostě učíš. A s každým dalším pokusem to i víc umíš. Ta rovnice pak bude vypadat přesně opačně:

„Právě proto, že už jsem to třikrát zkusila, jsem se toho naučila tolik, že teď mám skvělou šanci, abych konečně mohla uspět.“

→ Máš pořád pochybnosti, jestli ses opravdu toho tolik naučila?

Vezmi si tužku a papír a sepiš si všechno to, co ses svými neúspěšnými pokusy už naučila. Když si to všechno napíšeš a opravdu se nad tím zamyslíš, tak zjistíš, že je to obrovské, že je to fakt univerzita života. Je důležité si najít nějaký pohled na věc, který tě povzbudí.

Neexistuje neúspěch, existuje jen zpětná vazba.

Tuto koučovací větu jsi možná v rámci seberozvoje už zaznamenala. Kdybychom si věci dokázali nebrat osobně a neustále všechno nevyhodnocovat jako neúspěch, ale kdybychom se na to dokázali jen objektivně, bez emocí a sebehodnocení podívat, co jsme udělali / neudělali, tak bychom si z toho mohli maximum vzít.

Člověk neustále reprodukuje to, co si myslí.

Pokud si už předem budeš myslet, že to nevyjde, že jsi odsouzená k neúspěchu, tak se to přesně takhle i stane.

Pro reálný případ jsem se rozhodla ti to ukázat na jiné oblasti, než jsou finance nebo hojnost. A to jsou partnerské vztahy.

Určitě znáš spoustu lidí, kteří několikrát po sobě získali ve vztazích špatnou zkušenost. Ale pořád se pouští do nových vztahů. Rozdíl je pak v tom, jak to mají ve svých hlavách nastavené. A jsou to většinou tyto dva způsoby:

Jedna část lidí se špatnou zkušeností pořád upřímně věří, že ten jejich pravý partner na ně někde čeká. A i přesto, že to několikrát nevyšlo, nakonec ho většinou opravdu najdou.

A jiní sice taky pořád zkouší nové vztahy. Ale jdou do toho už s nastavením a přesvědčením, že všem chlapům jde jen o jedno / všechny ženy jsou zlatokopky a tak dále. A taky se to tak děje, pořád dokola opakují jednu a tu samou zkušenost.

Je to sice jiná oblast, ale úplně stejně to funguje i u toho „neúspěchu“. Můžeš do toho jít s tím, že už předem očekáváš neúspěch. A nebo do toho půjdeš s těmi úžasnými zkušenostmi, dát je do toho, co ses naučila, věřit si a konečně se dostat tam, kam chceš.

Nejdůležitější je, aby sis skutečně zvnitřnila to, že všechno je to pouze proces učení. Když uznáš, co ses těmi „neúspěchy“ naučila, získáš jistotu, optimismus a spojíš se se svou vnitřní silou.  Budeš vědět, že teď už všechno to, co ses naučila, mělo smyl a ty to konečně zúročíš.

Mám to vzdát?

Jestli si kladeš tuhle otázku,  mohu ti poradit jen jedno. Odpověď si musíš najít sama. Nedovol kritickému okolí tě připravit o tvůj sen, tvou energii, tvůj autentický život. Pokud tě to baví a láká, pravděpodobně to je signál pokračovat.

Linda Berger
Jsem žena, manželka i matka, která miluje život a užívání si. Stejně tak moc si užívám objevy v krajině mysli, své i svých klientek.

Co se týče nastavení k penězům a prodeji, studovala jsem v kurzech T. Harv Ekera, Johna Assarafa, C. M. Sheldon, Laury Wright, Margaret M. Lynch a mnoha dalších. Mými mentorkami jsou Lenka Lutonská a Lucie Harnošová.

Krátce shrnuto, učím se od lidí se silnou energií a opravdovým nastavením k bohatství a prodeji. Vše, co se učím moc ráda zase svým způsobem předávám dál. Mými kurzy prošlo už 10 000 žen.

Co můžeš udělat ty? Poznej metodu, díky které budeš prodávat za hodně peněz. nebo Zjisti, co ti brání, žít v bohatství.
Komentáře